wsteczMaszyny spożywcze

SZ-50 PROFESJONALNA: SZATKOWNICA Z TARCZĄ O ŚREDNICY 50CM

Opis

Szatkownica SZ-50 przeznaczona jest dla średniej wielkości zakładów przetwórczych, o dziennej produkcji do trzydziestu ton. 

Służy do szatkowania kapusty oraz ma możliwość wycinania głębia za pomocą świdra. Zapewnia krajankę o wysokiej jakości, jest prosta w obsłudze, a sama maszyna odznacza się wysoką trwałością. Posiada certyfikat CE. Szatkownica może być połączona z przenośnikiem taśmowym, solniczką oraz świdrem nawrotnym.

Szatkownicę SZ-50 można wyposażyć w wiele tarcz roboczych:

  • Tarcza standardowa nierdzewna - zapewnia wysoką wydajność, jest uniwersalna. Służy do cięcia kapusty. Nie posiada regulacji wysokości, tarczę tą zamawiamy na określoną grubość cięcia.
  • Tarka- służy do rozdrabiania na wiórki warzyw, sera żółtego lub rozdrabniania czy kruszenia wielu produktów. Dostępne są 4 rozmiary tarek wiórkujących: 2mm, 3mm, 4mm, 6mm
  • Tarcza do grysu z kapusty- służy do rozdrabiania kapusty na grys ( krótkie kawałki liści)
  • Tarcza 3-nożowa- Cięcie warzyw na plastry na szatkownicy może odbywać się na dwa sposoby: z losową orientacją (plasterek nierówny) lub w pozycji pionowej.

    Cięcie w pozycji pionowej wymaga zastosowania dodatkowej przystawki wyposażonej w prowadnice o różnym przekroju. Przy cięciu taką metodą warzywa należy wkładać pojedynczo, co przekłada się na zmniejszenie wydajności, ale zapewnia perfekcyjny efekt końcowy.

Modele

Model SZ-50
Średnica tarczy 50 cm
Ilość noży: 9 szt
Nominalna grubość krajanki:  1,3 mm
Wydajność nominalna: 3000 kg/h (cięcie kapusty)
Moc silnika: 1,5 kW

Dane techniczne

Maszyna wykonana jest w całości ze stali nierdzewnej. Szatkownica jest napędzana silnikiem elektrycznym o mocy 1,5 kW, który napędza tarcze za pomocą motoreduktora.
Wał główny, na którym znajduje się tarcza, jest ułożyskowany w specjalny sposób, który zapewnia bezawaryjną, długoletnią eksploatacje. Zastosowane zostało łożysko ślizgowe oraz odpowiednie uszczelnienie, tak aby konstrukcja była niewrażliwa na agresywne środowisko pracy jakie towarzyszy szatkowaniu kapusty.
Do czynności eksploatacyjnych maszyny należy  smarowanie kalamitki łożyska wału głównego co 15 godzin pracy

Szatkowana kapusta wysypuję się poprzez lej stożkowy na przenośnik taśmowy lub bezpośrednio do silosu kisienniczego.

Największą zaletą maszyny są profesjonalne noże tnące, dzięki którym można uzyskiwać krajankę wysokiej jakości ponadto okresy pomiędzy ostrzeniami są bardzo długie.

Świdry nawrotne posiadają własne napędy poprzez oddzielne silniki. System nawrotny świdra realizowany jest poprzez przekładnie cierną ze stożkowymi elementami gumowymi.